Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΨΕΙΣ: Οι Επιπτώσεις των Πυρκαγιών

Άρθρο του Νίκου Καντερέ
Βουλευτή Ν.Δ. Περιφέρειας Αττικής

Ανυπολόγιστη ήταν η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές στην Αττική γη, αφού εκτός από τις υλικές ζημιές, οι επιπτώσεις για το περιβάλλον τείνουν να γίνουν μη αναστρέψιμες.
Η αισθητή μείωση των δασικών εκτάσεων, που είναι αποτέλεσμα των μεγάλων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, η μόλυνση των υπόγειων υδάτων, η διάβρωση των εδαφών και η αποσταθεροποίησή τους αποτελούν μόνο κάποιες από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του Αττικού Λεκανοπεδίου.
“Η αισθητή μείωση των δασικών εκτάσεων… η μόλυνση των υπόγειων υδάτων, η διάβρωση των εδαφών και η αποσταθεροποίησή τους αποτελούν μόνο κάποιες από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του Αττικού Λεκανοπεδίου.”
Το μικροκλίμα αλλάζει, με άνοδο της θερμοκρασίας, με πιο ισχυρούς ανέμους και μετατόπιση των βροχοπτώσεων. Οι πυρκαγιές που άλλαξαν πλέον την περιβαλλοντική φυσιογνωμία σχεδόν ολόκληρης της Βορειοανατολικής Αττικής, επέφεραν μη αναστρέψιμα πλήγματα στο έδαφος, το υπέδαφος και τον αέρα, αφού ο αφανισμός 140.000 στρεμμάτων δάσους δημιουργεί πλέον ακατάλληλες συνθήκες για τη βιωσιμότητα της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή.
Η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με την ερημοποίηση, διότι η υποβάθμιση της γης σημαίνει αυτόματα μείωση ή απώλεια της βιολογικής παραγωγικότητας, τόσο της γεωργικής γης, όσο και των δασών, των βοσκοτόπων και των δασικών εκτάσεων.
Επίσης οι αλλαγές που θα επιφέρουν οι πυρκαγιές στο θερμοκρασιακό εύρος είναι σημαντικές και θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, με τη μεσημεριανή ζέστη να αυξάνεται και το νυχτερινό κρύο να εντείνεται.
Η αποσάθρωση και διάβρωση των εδαφών αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο στη δημιουργία πλημμυρών που θα επιφέρουν οι εποχικές βροχοπτώσεις, αφού η απουσία χλωρίδας ως φυσικό εμπόδιο στη ροή του νερού θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Ήδη οι επιπτώσεις από την αποσάθρωση του εδάφους θα είναι άμεσες στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με την απώλεια του γόνιμου εδάφους να εμποδίζει την ανάπτυξη νέων δέντρων.
“ Η απώλεια των δασικών εκτάσεων προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στη λειτουργία του οικοσυστήματος και μείωση της βιοποικιλότητας στην Αττική, με την αποκατάστασή τους-όπου αυτή είναι εφικτή- να απαιτεί την πάροδο πολλών ετών ή δεκαετιών.”
Συν τοις άλλοις, θα υποβαθμιστεί η ποιότητα του νερού, κυρίως σε περιοχές που υδρεύονται με γεωτρήσεις. Αλλά και η πανίδα της Αττικής γης δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να καούν και άλλα να μείνουν ΄΄άστεγα΄΄. Η απώλεια των δασικών εκτάσεων προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στη λειτουργία του οικοσυστήματος και μείωση της βιοποικιλότητας στην Αττική, με την αποκατάστασή τους-όπου αυτή είναι εφικτή- να απαιτεί την πάροδο πολλών ετών ή δεκαετιών.
Το χαρακτηριστικό του κλίματος των επόμενων ετών θα είναι η εμφάνιση ακραίων θερμοκρασιών με εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, ενώ στο απώτερο μέλλον το κλίμα θα μετατραπεί από Μεσογειακό σε Τροπικό. Ήδη έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στο κλίμα σε πολλές περιοχές που περιβάλλουν τις καμμένες εκτάσεις.
Οι συντονισμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα απαιτούν τη συνεργασία πολλών ειδικών φορέων και οργανώσεων. Αρχικά, απαιτείται η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης Αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες και ιδιαίτερες συνθήκες κάθε πυρόπληκτης περιοχής.
Όπως είναι κατανοητό η αποκατάσταση της ισορροπίας του δασικού οικοσυστήματος θα πραγματοποιηθεί, όπου είναι εφικτή, με αργούς ρυθμούς ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν αναγεννώνται εύκολα όπως είναι τα δάση κωνοφόρων και πευκώνες. Γι' αυτό το λόγο απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από τους κρατικούς και μη φορείς για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία αυτών των εκτάσεων αρχικά και αποκατάσταση αυτών σε δεύτερο στάδιο.